Website orthopedagogiek

 Aanvraagformulier intelligentietest (capaciteitenonderzoek)
 Flyer downloaden
 Belonen en Straffen (nieuw!)
 

 

Belonen en Straffen

Belonen en straffen wie is er niet groot mee geworden?

Vroeger waren er lijfstraffen. In de tijd dat mijn ouders en grootouders kind waren was dat meer regel dan uitzondering als je niet gehoorzaamde en niet deed wat er gevraagd werd.

Nu hoor ik om me heen ouders dreigen met “Als je dit niet doet, dan krijg je dat niet”. Of andersom geformuleerd: “Als je een ijsje wilt, dan ga je nu mee naar zwemles”.

-Kinderen leren om het te doen om een beloning te ontvangen.
-Kinderen leren om iets niet te doen om straf te ontlopen.

Want kinderen willen geen straf.

Omdat kinderen een beloning willen.

Zelf betrap ik mezelf er ook op dat ik het af en toe inzet, om dat gedaan te krijgen wat ik wil dat mijn kind doet. Zeker als ik in een omstandigheid zit waarin ik minder slaap heb gehad of wanneer ik van mijn werk kom en mijn kind werkt in mijn ogen ‘tegen’.

Mijn kind werkt mij niet bewust tegen. Ze wil iets anders dan wat ik wil. Ze is zeven jaar en eigengereid. Een eigenschap die ik juist toejuich. Omdat ze haar eigen behoeftes helder weet en kan verwoorden. Oh zo moeilijk als deze op een stressvol moment de kop opsteekt, als je op tijd moet zijn voor een sportclub. Dan zeg ik dat als ze zich niet gaat omkleden dat ik dan een andere keer als ze mij iets vraagt ik ook nee tegen haar zeg.

Gelukkig gebeurt dit af en toe. En vaak genoeg zeg ik dat ik dat niet had moeten zeggen.  
Moeilijk is het wel. Verstandelijk gevoel weet ik het. Als orthopedagoog begeleid ik ouders in de opvoeding. Als het je eigen kind betreft is het knap lastig. Dan komen je eigen waarden, behoeften, wil, gevoelens naar je kind om de hoek kijken. Omdat ik uit de praktijk met drie kinderen weet hoe je om leert gaan met je eigen wil en die van je kinderen kan ik met een helicopterview naar de problemen waar ouders in mijn praktijk mee komen kijken. We blijven leren.

Het is de bewustwording waarbij ik je kan helpen anders naar een situatie te kijken en te reageren.

Ik heb een unieke methode die ik je kan aanbieden, die specifiek op jouw situatie afgestemd is. Resultaat is dat de rust in jouw huis (terug)keert en zowel jij als je kind op een ontspannen handelt.

Voor meer informatie kun je contact met me opnemen op 06 44 76 06 25 of mailen naar
diane@kinderpraktijkhartenkracht.nl

Ook kun je een kijkje nemen op mijn website
https://kinderpraktijkhartenkracht.nl

Wees welkom.

Vriendelijke groet, Diane Brouns orthopedagoog

 

Home ]
Send mail to ds.brouns@orthopedagogiek.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 1998
Last modified: 24/10/2018