Website orthopedagogiek

 Aanvraagformulier intelligentietest (capaciteitenonderzoek)
 
www.rijsimulatorlessen.nl (Autorijschool P. Eckhardt te Boxtel e.o.)
Kinderliedjes voor de kinderopvang, de peuter- en kleuterleid(st)ers
 

 

Hersenen en slaap

Door - maandag 29 september 2014, 08:13 in categorie: Gezond

Je lichaam rust uit als je slaapt, maar je hersenen blijven bezig. Met wat eigenlijk?
  1. Je hersenen kunnen, terwijl je slaapt, informatie verwerken en op basis daarvan beslissingen nemen. Dat bleek uit een experiment waarin mensen woorden te horen kregen, die ze door op een rechter of linker knop te drukken, moesten indelen in categorieŽn, zoals dieren of planten. Op hersenscans was te zien hoe de hersenen van de proefpersonen ook tijdens hun slaap voorbereidingen troffen om de rechter of linker knop in te drukken.
  2. Tijdens je slaap maken de hersenen herinneringen aan en consolideren oudere herinneringen. Ook leggen ze verbanden tussen die herinneringen. Slaap is dan ook erg belangrijk om goed te kunnen leren.
  3. Slaap is goed voor je creativiteit. In de onbewuste slaaptoestand leggen de hersenen verrassende verbanden die ze in wakkere staat niet zouden leggen. Vlak na het ontwaken, is de kans dan ook het grootst dat mensen weinig voor de hand liggende verbanden zien tussen ideeŽn die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben.
  4. Als je slaapt, maken je hersenen zichzelf schoon. De ruimte tussen hersencellen wordt groter. Zo ontstaat de ruimte om moleculen die de hersenen kunnen beschadigen weg te spoelen.
  5. De hersenen slaan met name motorische informatie op in het lange termijngeheugen, zoals hoe je moet dansen of tennissen. Dat gebeurt tijdens de REM-slaap door korte uitbarstingen van hersengolven met hoge frequenties

 

Home ] Up ]
Send mail to jpm.voets@orthopedagogiek.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 1998
Last modified: 13/11/2016