Orthopedagogiek website

Home Up Indeling Inhoud DSM IV-V Begrippenlijst Links Aanmelden English Francais   

   Aanvraagformulier intelligentietest

 

 

De WISC V intelligentietest

Doelgroep
De test is geschikt voor kinderen van 6:0 jaar tot en met 16:11 jaar.

Beschrijving
De WISC-V-NL is een bewerking van de Amerikaanse WISC-V en bestaat uit 14 subtests, waarvan 8 subtests ook in de WISC-III-NL voorkwamen. De subtests die ook in de WISC-III-NL voorkwamen zijn echter wel flink herzien; de instructie is aangepast, er zijn nieuwe items ontwikkeld, plaatjes zijn hertekend, instap-, omkeer en afbreekregels zijn opnieuw bekeken.

Normering
De normen van de WISC-V-NL zijn gebaseerd op een representatieve steekproef van 1433 kinderen uit Nederland en Vlaanderen. De verhouding Nederlandse en Vlaamse kinderen is naar rato van de bevolkingsomvang. De steekproeven zijn gestratificeerd op leeftijd, sekse, regio, urbanisatiegraad, opleidingsniveau moeder, opleidingsniveau kind en etniciteit en voor Vlaanderen tevens op onderwijsnet. 

Scoring
De scoring van de WISC-V-NL kan zowel handmatig met behulp van tabellen uit de handleiding gedaan worden als digitaal. Voor digitale scoring moeten de ruwe scores worden ingevoerd op het platform Q-global en kan een compleet scoringsrapport worden verkregen in pdf. 

Een WISC-V-NL abonnement  onbeperkt scoren kunt u aanschaffen onder digitaal in de productkaart. Let op! Een Q-Global acocunt is een persoonsgebonden account. Wilt u met meerdere collega's gebruik maken van Q-Global? Neem dan contact met ons op via info-nl@pearson.com

Afname
De afname van de WISC-V-NL kan gedaan worden via pen en papier of via Q-interactive met behulp van 2 iPads. Een afname van de volledige batterij duurt 1 tot 2 uur, afhankelijk van de leeftijd en capaciteiten van het kind en de ervaring van de testgebruiker en uiteraard van het aantal af te nemen subtests.

COTAN oordeel
Hij is ingediend ter beoordeling bij de COTAN april 2018.
 

Relevante informatie over de WISC III en de WISC V kunt u vinden op de website van mijn collega Y. Kaldenbach.

https://scholar.google.nl/scholar?q=kaldenbach+wisc+v&hl=nl&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart

https://www.apollopraktijk.nl/WISC-III.htm

 

 

 

Home ] Up ]
Send mail to jpm.voets@orthopedagogiek.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2010 orthopedagogiek.com
Last modified:15/02/2019